Att arbeta systematiskt, kvalitativt och evidensbaserat
Vi tror på att vuxna runt ett barn är den egentliga största resursen som behövs om barnet ska kunna växa och uppnå sin fulla potential. Däremot kan professionella samtal och metoder ses som kompletterande komponenter i barnets och den vuxnas utveckling. De metoder som används inom organisationen bygger vidare på evidens och beprövad erfarenhet. Allt stöd- och behandlingsarbete som bedrivs skall även kunna följas och utvärderas samt individanpassas.
Kognitiv beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem. Användningen av KBT är inte begränsad till någon speciell målgrupp utan kan ges till individer för olika problem hos både barn och vuxna. Syftet är att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella, och därmed minska symtom samt förebygga att de återkommer.
Kognitiv beteendeterapi med specialinriktning för föräldrar innebär vidare att målgruppen för behandlingen är föräldrar eller andra omsorgsgivare till barn i åldrarna 0-18. Metoden grundar sig på forskning och beprövade metoder från kognitiv beteendeterapi och erbjuder samtalsbaserade kartläggande och behandlande verktyg, utformade till föräldrar och omsorgsgivande personer till minderåriga barn och ungdomar. Familjebehandlarens uppgift utifrån metoden är lyssna och bekräfta föräldern, att spegla föräldern i sina styrkor och svagheter, att tillhandahålla effektiva och konkreta verktyg för att föräldern ska få till stånd en förändring efter barnets behov samt att hjälpa föräldern att bygga upp strukturer och nätverk för att inte återfalla i gamla mönster efter avslutad behandlingsinsats. Genom den kartläggande processen får familjebehandlaren de kunskaper om barnets utmaningar i förhållande till förälderns styrkor och svagheter som hen behöver för att kunna planera behandlingsarbetet efter den aktuella familjens behov.